14-08-2013 8:00

Aedes, de belangenorganisatie van woningcorporaties, pleit voor een cultuuromslag bij haar leden. Traditioneel aanbesteden voldoet niet meer. Corporaties moeten niet in detail voorschrijven, maar de regierol kiezen en als ketenpartner samenwerken met marktpartijen.

 

 

 

Woningcorporaties zouden zich bij bouw en renovatie minder met de uitvoering moeten bemoeien en meer de regierol moeten nemen. Daarmee kunnen ze veel kosten besparen. Dat is de essentie van de nieuwe opdrachtgeversrol die Aedes ziet voor corporaties, vastgelegd in de brochure ‘Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap’ die eind juni door Aedes is gepubliceerd. Deze regierol vereist ook andere competenties van corporaties, stelt de belangenorganisatie.  

 

 

Regierol

Uit recente onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat bouwpartijen effectiever en efficiënter kunnen werken als de opdrachtgever zich niet met het proces, maar vooral met het eindresultaat bezighoudt. Bovendien is het uiteindelijk goedkoper. Verschuiving naar een regierol voor de opdrachtgever is ook logisch gezien de toegenomen complexiteit van het bouwproces, aldus Aedes.

 

 

Traditioneel

Traditionele samenwerkingsvormen, waarbij woningcorporaties op basis van gedetailleerde bestekken hun opdrachtnemers aansturen, schieten vaak tekort, constateert Aedes. ‘Want bij een aanbesteding in bestek worden de belangen van de verschillende partijen onvoldoende op elkaar afgestemd waardoor  er spanning op de onderlinge relaties komt te staan. Hierdoor is zowel de samenwerking als het eindproduct niet optimaal. Een project verloopt bij een traditionele aanbesteding meestal niet volgens planning en vaak stellen de resultaten teleur.’

 

 

Andere rol

Woningcorporaties hebben als opdrachtgever tot nu toe vooral de rol vervuld van manager én uitvoerder en daardoor legden ze altijd veel nadruk op controle en realisatie. Het voeren van de regie is daardoor grotendeels naar de achtergrond verdwenen. Een andere rol van opdrachtgever én opdrachtnemer leidt tot besparingen, kortere doorlooptijden, een hogere kwaliteit en een hogere klanttevredenheid, stelt Aedes in de brochure.

 

 

Professionalisering

Een professionele opdrachtgever kiest bewust voor de wijze waarop hij zijn relatie met de markt vormgeeft, stelt Aedes. ‘De mogelijkheden van de eigen organisatie en de omvang van het project bepalen hierbij de samenwerkingsvorm met de betrokken marktpartijen.’ Bij deze professionalisering  wil Aedes helpen. Want: ‘nog niet iedere opdrachtgever is voldoende in staat de regierol op een adequate wijze in te vullen’, constateert de corporatiekoepel. ‘De ontwikkeling van de sector naar een niveau waar meer en beter regisserend opdrachtgeverschap mogelijk is, vergt een verdere professionalisering van de (inkoop)organisatie en de mensen die daarin een rol spelen.’

 

Om tot professioneel opdrachtgeverschap te komen, zullen woningcorporaties de traditionele wijze van inkopen en aanbesteden op basis van gedetailleerde bestekken en projectplannen moeten loslaten. ‘Binnen de organisaties van woningcorporaties zal dit de belangrijkste uitdaging zijn’, aldus Aedes.

 

 

Aanleiding

Al krimpt de financiële ruimte bij corporaties, hun taakstelling krimpt niet. Om aan de verwachtingen van de samenleving tegemoet te kunnen blijven komen, is het zaak dat corporaties efficiënter met hun middelen omgaan. Ook het steeds complexer worden van het bouwproces eist meer samenwerking in de keten, aldus Aedes. Dit najaar gaat Aedes met haar leden in gesprek over de visie van Aedes over de veranderende opdrachtgeversrol van corporaties.

<< August 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Nieuwsbrief

Vul hier uw email adres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief

Contact

Marconistraat 7a

6372 PN Landgraaf

T. 045 - 531 1413

F. 045 - 532 1616

Kantoor en showroom is ook op zaterdag open van 09.00 - 13.00 uur!

 

info@vanooyen.com