05-02-2015 8:00

 

De oppervlaktecondensatie op de buitenzijde van de buitenruit van de Hoog Rendement beglazing verschijnt als de temperatuur van de buitenruit veel lager is dan de buitentemperatuur en als het dauwpunt , ofwel de temperatuur waarop waterdamp vloeibaar wordt, van de buitenlucht hoger is dan de temperatuur van het glas.
De oppervlaktetemperatuur van de buitenzijde van de buitenruit van het isolatieglas hangt af van:

  • de warmtestroom die van de binnenruimte door het glas heen naar buiten gaat. Deze hangt af van het temperatuursverschil dat bestaat tussen het binnenoppervlak en het buitenoppervlak van de beglazing en de Ug-waarde, ofwel de thermische isolatiewaarde van het glas.
  • de convectieve uitwisseling met de buitenlucht;
  • de warmteverliezen door straling, vooral naar het hemelgewelf toe.

 

 

Uit diverse studies en metingen door het WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf in Brussel - Be), blijkt dat de warmte-uitwisseling door straling vrij beperkt is bij bewolkt weer. Als de hemel 's nachts echter heel helder is, doen zich aanzienlijke warmteverliezen voor richting de hemel.
 
Het stralingseffect van een beglaasd oppervlak naar de hemel kan worden vergeleken met een auto die 's-nachts bij helder weer buiten staat: 's-morgens zijn bepaalde delen van de buitenkant  van de auto nat of zelfs bevroren, zelfs als het niet geregend heeft.. Als de auto langs een gebouw is geparkeerd, kan men vaststellen dat de ruiten aan de kant van het gebouw nooit nat zijn; het gebouw vermindert namelijk sterk de warmteuitwisseling door straling tussen de autoruiten en de hemel.


Uit metingen blijkt bij een binnentemperatuur van 20ºC,

  • enkelglas bijna nooit een oppervlaktetemperatuur  heeft die lager is dan de temperatuur van de buitenlucht, zodat elke condensatie aan de buitenzijde uitgesloten is;
  • de verbetering van de thermische isolatie (lage Ug-waarde) een vermindering inhoudt van de warmte-overdracht naar de buitenzijde: het beglaasde oppervlak aan de buitenkant is kouder en het condensatierisico groter;
  • bij hoge windsnelheid de temperatuur van het glas meestal dicht bij die van de buitenlucht ligt;
  • het risico dat de beglazing een veel lagere temperatuur heeft dan de buitenlucht kleiner wordt naarmate de buitenlucht afkoelt.

 

CONCLUSIE: De oppervlaktecondensatie aan de buitenruit is een verschijnsel dat zich soms 's nachts en in de vroege ochtend voordoet bij helder weer en als er geen wind is. Het wordt vooral veroorzaakt door de beperking van warmteverliezen van binnen naar buiten toe. Dit verschijnsel moet niet gezien worden als een slechte eigenschap van het isolatieglas, maar is juist een bewijs van een goede thermische isolatie.

<< February 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Nieuwsbrief

Vul hier uw email adres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief

Contact

Marconistraat 7a

6372 PN Landgraaf

T. 045 - 531 1413

F. 045 - 532 1616

Kantoor en showroom is ook op zaterdag open van 09.00 - 13.00 uur!

 

info@vanooyen.com